Rød fluesvamp (Amanita muscaria)

Rød fluesvamp (Amanita muscaria)

Endelig er vi klar med et nyt svampeindlæg. Denne gang handler det om den røde fluesvamp, som man bør nyde på afstand. Du kan også nyde svampen via denne emoji, der på stort set alle enheder ligner en fluesvamp 🍄 Der tages forbehold for slåfejl og fejlinformationer.

Rød fluesvamp er en af de mest almindelige svampe i Danmark. Den kan findes i både løv- og nåleskov, især på næringsfattig jord, hvor den danner en symbiotisk forbindelse med birk og gran. Selvom den er mest udbredt i nåleskov, kan den også findes i bøgeskove. Fra juli til oktober kan man observere svampen i dens fulde pragt.

Rød fluesvamp er yderst velkendt for sin karakteristiske røde hat, som kan variere i diameter fra cirka 6 til 18 cm. Hatten kan enten have en halvkugleformet, hvælvet eller affladet form, og dens overflade er glat og fedtet. Farvemæssigt kan hatten beskrives som klart rød til orange, og den er dækket af hvide skæl, som minder om små prikker. Disse skæl er faktisk resterne af fællessvøbet, som sidder løst på hatten og kan falde af.

Svampens lameller er helt hvide og har hvide sporer. De er tætte og frie, og stokken er helt hvid med en hvid ring. Stokken kan blive mellem 8-20 cm i højden og 1-2,5 cm bred, og den er opsvulmet i en knold ved stok-basis og omgivet af resterne af fællessvøbet.

Selvom rød fluesvamp er en imponerende svamp, skal man huske på, at den er giftig og derfor ikke egnet til indtagelse. Selv dens lugt er neutral og smagen er svag-neutral. Der er ingen grund til at tage chancer, da der er en vis risiko for at forveksle den med andre svampe, der kan være dødbringende.

Ikke en spisesvamp

Nogle mennesker kan forveksle rød fluesvamp med prægtig skørhat, en anden rød svamp, der også har hvide stokke. Men prægtig skørhat mangler den karakteristiske ring på stokken, som er et tydeligt tegn på rød fluesvamp. Mens prægtig skørhat er ikke giftig, anses den ikke for at være en god spisesvamp.

Selvom rød fluesvamp er almindelig og let genkendelig, er det vigtigt at huske på, at det er en giftig svamp. Hvis du vil udforske og lære mere om svampe, er det altid bedst at deltage i guidede ture eller kontakte en professionel svampeekspert for at undgå eventuelle farer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *